Mad efter tandudtrækning

andlæge før tandudtrækning

Annonce: Tandudtrækning kan være en ubehagelig omgang. Det kan være smertefuld, og en smule skræmmende hvis man skal ind og have trukket en tand ud. Men det er relativt almindeligt hvis man har en visdomstand, eller en rådden tand eller lignende der skal fjernes. Det er et meget sikkert indgreb og er derfor ikke noget at være bange for. Men når man har fået fjernet tænder er der flere ting man skal være opmærksom på.

Først og fremmest skal man være særligt opmærksom på mad efter tandudtrækning. Når man har være inde hos din tandlæge på en lokal klinik, kan man nemlig være både øm og opleve ubehag under spisning efterfølgende. Derfor er det vigtigt at være opmærksom hvad og hvornår man kan spise efter en tandudtrækning. Vi havde selv snakken med denne tandlæge på amager om emnet, da vi mente at der mangle mere information om emnet,

Hvornår må man spise efter indgrebet?

Som udgangspunkt vil tandlægen fortælle hvornår man må spise efter indgrebet. Men en god tommelfingerregel er at vente mindst en time før man spiser mad efter tandudtrækning. Dette skyldtes at bedøvelsen i munden skal miste sin virkning først. Men som udgangspunkt kan man godt opleve lige efter indgrebet. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på hvad man spiser, og eventuelt tage en smertestillende hvis man oplever vedvarende smerter.

Hvad kan man spise efter tandudtrækning?

Hovedreglen er at spise mad der er flydende i dagene lige efter tandudtrækningen. Mad efter tandudtrækning skal være nem at sluge, så man ikke bruger tænderne for meget. Det er også at anbefale, at maden ikke er for kold eller for varm, så man ikke får smerter i munden. Suppe der er afkølet, eller is der har stået ude i en halv time, er begge rigtig gode muligheder. Hvis man virkelig har brug for noget fast mad, kan man prøve sig frem med mos, eksempelvis kartoffelmod eller anden grøntsagsmos, så man ikke skal tygge for meget. Det er nemlig vigtigt at stingene i munden ikke går op, når man er syet efter tandudtrækning.

Hvorfor trækker man tænder ud?

En tandlæge vil anbefale en tandudtrækning af flere årsager. Den mest hyppige årsag er visdomstænder, som volder problemer i munden eller er for store. I de fleste tilfælde, er der tale om et meget enkelt indgreb som kan udføres af ens tandlæge på en lokal klinik. Man vil få en smule bedøvelse i munden så man ikke kan mærke smerte, og så vil tandlægen trække tanden ud og sy sting i tandkødet efterfølgende.

Gode råd til før og efter tandudtrækning

Hvis man er nervøs før man skal have trukket sine tænder ud, kan man med fordel tage en ven eller et familiemedlem med ind. Endvidere er det en god ide at tage en til to smertestillende før tandudtrækningen, og en til to efter. Det vil hjælpe med at dulme smerterne. Første gang man skal have mad efter tandudtrækning, er det vigtigt at børste tandkødet forsigtigt bagefter. Vær opmærksom på ikke at flå stingene op. Men spring ikke børstningen over, da man i så fald kan risikere at få betændelse i tandkødet.

Udgivet
Kategoriseret som Sundhed